Статті (О та ЕА)
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд Статті (О та ЕА) за Автор "Babych, M."
Зараз показуємо 1 - 2 з 2
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Понятійно-категоріальна сутність продовольчої безпеки(2017) Бабич, М. М.; Babych, M.У статті розглянуто генез трактування поняття та здійснено критичний аналіз існуючих теоретичних положень щодо визначення поняття "продовольча безпека", за результатами якого виділено чотири концептуальні підходи до тлумачення поняття: як стану системи, як рівня доступу, як механізму забезпечення та за поділом на рівні ієрархії. Дослідженням визначено схожі елементи та характерні риси забезпечення продовольчої безпеки незалежно від підходів до тлумачення категорії, а також відмінності у розумінні сутності поняття. Доведено необхідність поділу продовольчої безпеки за рівнями, як важливої складової її забезпечення. Визначено теоретичну сутність продовольчої безпеки різних ієрархічних рівнів, а саме: глобального, національного та регіонального рівнів, а також рівнів домогосподарства та індивіда. Запропоновано відповідні механізми досягнення бажаного стану продовольчої безпеки на різних ієрархічних рівнях: система глобального планування виробництва та розподілу продовольства, сталий розвиток сільського господарства, реалізація агарного потенціалу, самозабезпечення та державне гарантування.Документ Індикатори продовольчої безпеки України у світовому вимірі(2017) Бабич, М. М.; Babych, M.Проведено оцінку сучасного рівня забезпечення продовольчої безпеки України у світовому вимірі за індикаторами ФАО: наявність продовольства (середня дієтична достатність енергопостачання, середня вартість виробництва продуктів харчування, частка дієтичного енергопостачання від хлібних злаків, коренеплодів та бульбоплодів, середня забезпеченість білками та середня забезпеченість білками тваринного походження); доступ до продовольства (питома вага доріг з твердим покриттям у загальній кількості доріг, щільність залізничних шляхів, валовий внутрішній продукт на душу населення, внутрішні індекси цін на продукти харчування, поширення недоїдання, глибина дефіциту продовольства); стабільність продовольчої системи (коефіцієнт залежності від імпорту хлібних злаків, питома вага ріллі із іригаційним обладнанням, вартість імпорту продовольства понад загальну кількість експорту товару, мінливість індексу рівня внутрішніх цін на продовольство, мінливість показника виробництва продовольства на душу населення, мінливість показника постачання продовольчих запасів на душу населення); використання продовольства та продовольчої системи (доступ до поліпшених водних джерел та до покращених засобів санітарії). Визначено встановлені тенденції у зміні основних показників України, в тому числі, порівняно з країнами Африки, Латинської Америки і Карибського басейну, Азії, Океанії, розвинених країн та країн, що розвиваються. Сучасний стан продовольчої безпеки в Україні за індикаторами досліджено не як окремі блоки, а у їх взаємозв’язку, з урахуванням впливу різних факторів.